Bílkoviny

U pacientů s diabetem by se denní příjem bílkovin měl pohybovat mezi 10– 20 % celkového energetického příjmu, což většinou odpovídá 0,8–1,5 g/kg normální hmotnosti. Pokud pacient trpí renální insuficiencí v důsledku diabetické nefropatie, je doporučeno snížit příjem bílkovin na 0,8 g/kg váhy pacienta. Na druhou stranu však u diabetiků s nefropatií není vhodné redukovat příjem bílkovin na méně než 0,6 g/kg váhy pacienta vzhledem k riziku vzniku proteinové malnutrice. Bílkoviny podle původu dělíme na rostlinné (sója, luštěniny) a živočišné (maso, mléko, mléčné výrobky, vejce). Z hlediska dietních doporučení nejsou dostatečné důkazy pro preferenci jednoho či druhého typu bílkovin v dietní léčbě diabetu.

Mléko a mléčné výrobky by měly být pravidelnou součástí jídelníčku diabetika, protože jsou cenným zdrojem bílkovin a vápníku. Z praktického hlediska je důležité, že mléčné výrobky obsahují tzv. mléčný cukr – laktózu, a proto je nezbytné je započítávat do denního příjmu sacharidů. Vhodná jsou obecně nízkotučná mléka a mléčné výrobky, zatímco tučnější mléčné výrobky doslazované energetickými sladidly by měly být přijímány pouze výjimečně.


Poslední změna: 4. ledna 2016
© 2013–2020 Aleš Krupička