Vláknina

Vláknina je nestravitelná část rostlinné potravy tvořená především neškrobovými polysacharidy, celulózou, ligninem, vosky, chitiny, pektiny, beta- glukany, oligosacharidy a dalšími složkami. Dostatečný obsah vlákniny v jídelníčku obecně vede ke zvýšení pocitu plnosti v trávicím traktu mimo jiné díky zpomalení vyprazdňování žaludku, a tím i k pomalejšímu vstřebávání sacharidů z potravy. Doporučené denní množství vlákniny se pro diabetiky pohybuje kolem 20 g/1000 kcal denního energetického příjmu, orientačně tedy mezi 30–40 g/denně. Důležitými zdroji vlákniny jsou celozrnné pečivo, luštěniny, celozrnné obiloviny a výrobky z nich (rýže natural, pohanka, jáhly, celozrnná mouka, ovesné vločky), ovoce a zelenina, ořechy a semínka.


Poslední změna: 4. ledna 2016
© 2013–2020 Aleš Krupička